OBILJEŽEN DAN DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SJEVERNE MAKEDONIJE

U Zagrebu je u organizaciji Veleposlanstva Republike Sjeverne Makedonije u Republici Hrvatskoj u petak 6. rujna 2019. godine održana svečanost obilježavanja Dana državnosti.

Državni blagdan poznatiji kao „Dan neovisnosti“ obilježava se u spomen 8. rujna 1991. godine kada je Parlament države proglasio neovisnost, nakon održanog referenduma.

Nazif Djaferi,  Ministar savjetnik i otpravnik poslova u Veleposlanstvu Republike Sjeverne Makedonije u Republici Hrvatskoj, uvodno je govorio o ovom važnom datumu i posvećenosti Sjeverne Makedonije demokratskim principima kao temelju budućnosti, mira, stabilnosti i gospodarskog napretka države.

U palači Dverce svečanost obilježavanja uveličao je velik broj uzvanika, predstavnici diplomatskog kora, političkog, vjerskog, kulturnog i gospodarskog života, a među kojima su bili i  predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske  Aleksandar Tolnauer te gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić.

U kulturno-umjetničkom dijelu uzvanici su uživali u prekrasnoj  tradicionalnoj makedonskoj glazbi, u izvedbi jednog od najboljih etno sastava ovih prostora, poznate glazbene skupine „Ezerki i 7/8“ .