ODRŽANA 87. SJEDNICA SAVJETA ZA NACIONALNE MANJINE

Dana 13. veljače 2020. održana je 87. sjednica Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske. Na dnevnom redu sjednice bio je Prijedlog Programa rada Savjeta za nacionalne manjine za 2020. godinu i Informacije o prijedlozima programa udruga i ustanova nacionalnih manjina za ostvarivanje programa kulturne autonomije za 2020. godinu pristiglih na Javni poziv od 22.studenog 2019. godine.

Predsjednik Savjeta je prisutnim članovima Savjeta sukladno dnevnom redu u bitnim crtama  izložio prijedlog Programa rada Savjeta za nacionalne manjine za 2020. godinu kojim su obuhvaćene 23 aktivnosti. Savjet za nacionalne manjine jednoglasno je donio Program rada za 2020. godinu.

Predsjednik Savjeta istaknuo je da su pitanja nacionalnih manjina kao povijesno naslijeđe vezana na društvenu raznolikost te da je upravljanje tom raznolikošću uvijek u rukama većine koja ima socijalni utjecaj i moć, ali i odgovornost da u tim politikama primjenjuje doktrinu ili multikulturalnosti ili asimilacije. Međutim istaknuo je  kako u Republici Hrvatskoj nacionalne manjine mogu biti zadovoljne svojom položajem i učešćem u političkom, kulturnom i društvenom životu.

Na javni poziv za raspodjelu sredstava javilo se 230 udruga koje su zatražile  55.690.120,45 kuna, dok je Savjetu iz državnog proračuna za tekuće donacije za 2020. godinu odobreno 41.995.000,00 kuna. Ohrabrujuće je što su zahtjevi u odnosu na ranije godine puno realniji, ističući da su prije tražena sredstva bila tri puta veća od raspoloživih.

Za područje informiranja predložen je 61 program, za izdavaštvo 64, za kulturni amaterizam 420, za manifestacije 497 programa, a tu su i sredstva koje se dodjeljuju na osnovi sklopljenih bilateralnih sporazuma s matičnim državama nekih manjina. Naglasio je da se radi o ukupno 1.046 programa, što je stotinjak manje nego lani, ali su puno sadržajniji i zahtjevniji.

Tražena sredstva za programe informiranja su 21.512.838,64 kuna, za izdavaštvo  2.252.493,50 kuna, za kulturni amaterizam  15.740.527,10 kuna, a za manifestacije 15.912.815,21 kuna.

Predsjednik Savjeta je podsjetio da brojnost pripadnika neke manjine na utiče na broj programa i visinu dodijeljenih sredstava, ali utiče broj ljudi koje svojim programima i aktivnostima okupljaju organizacije nacionalnih manjina.

Naglasio je kako su nacionalne manjine sastavni dio hrvatskog političkog, kulturnog i društvenog života obzirom da neki ne razumiju kako je početkom ovoga tisućljeća, svijest političara i građana na sasvim novim vrijednostima koje prelaze granice i pojedine tabue u kojima smo bili godinama. Upravo se stoga s druge strane stvaraju novi mehanizmi suradnje u kojima će Savjet sigurno sudjelovati i u kojima ga podržavaju saborski zastupnici nacionalnih manjina i Vlada RH.

Istaknuo je kako je glede provedbe Operativnih programa i ostalih pitanja od značaja za pripadnike nacionalnih manjina ostvarena dobra suradnja s Vladom RH  i s premijerom i koja je i dalje u tijeku.

Predsjednik Savjeta iskoristio je priliku i da čestita Zoranu Milanoviću na izboru za predsjednika Republike Hrvatske.