PREDSJEDNIK SAVJETA ZA NACIONLNE MANJINE NA OBILJŽAVANJU 30. OBLJETNICE NACIONALNE ZAJEDNICE CRNOGORACA U HRVATSKOJ

U Zagrebu je u utorak pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatske i Crne Gore te Savjeta za nacionalne manjine RH svečano obilježena 30. obljetnica djelovanja Nacionalne zajednice Crnogoraca u Hrvatskoj.

Pozdravljajući svečani skup u koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski” predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer ocijenio je kako je Nacionalna zajednica Crnogoraca u Hrvatskoj u 30 godina djelovanja dala ogroman doprinos u prevladavanju ratnog i poratnog vremena te afirmaciji crnogorske nacionalne manjine. Podsjetio je kako je to i dio visokih standarda koje Hrvatska ima u zaštiti nacionalnih manjina i ostvarivanja manjinske politike u hrvatskom društvu koju posebno razvija kroz bogate programe kulturne autonomije otvorene svim nacionalnim manjinama.

Predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca u Hrvatskoj Danilo Ivezić podsjetio je pak kako je ona nastala u teškim i nesklonim vremenima ratnih zbivanja ali koja se odmah opredijelila za ponovnu izgradnju razrušenih mostova i povjerenja među dvama narodima. A kao značajan rezultat razvoja toga povjerenja Ivezić je istakao kako su Hrvatska i Crna Gora potpisnice bilateralnog sporazuma o zaštiti hrvatske manjine u Crnoj Gori i crnogorske u Hrvatskoj.

Na svečanosti u povodu 30. obljetnice djelovanja Nacionalne zajednice Crnogoraca u Hrvatskoj govorili su i predsjednici Hrvatske i Crne Gore Zoran Milanović i Milo Đukanović.

Hrvatski predsjednik Milanović naglasio je kako Hrvatska snažno podupire Crnu Goru na njezinom putu prema članstvu u Europskoj uniji sa željom da ga završi što prije.

“Imat ćete našu podršku, moju i hrvatske Vlade da se taj proces završi što je moguće prije, jer vaša zemlja je zrela za to, ona je postigla ogroman napredak u posljednjih dvadeset godina“, poručio je predsjednik Milanović.

Istakao je i da je doprinos crnogorske manjine hrvatskom društvu, kulturi, ekonomiji, poduzetništvu i umjetnosti izuzetno velik iako se radi o relativno maloj zajednici.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović zahvalio je Republici Hrvatskoj na pomoći tijekom pristupanja Crne Gore NATO-u i u procesu pristupanja Europskoj uniji. Naglasio je važan doprinos Nacionalne zajednice Crnogoraca u Hrvatskoj kao mosta između dvaju naroda i država te joj je za postignuća u proteklih 30 godina dodijelio i odlikovanje.

Hrvatsko narodno vijeće u Crnoj Gori i Nacionalna zajednica Crnogoraca u Hrvatskoj omogućili su stvaranje dobrosusjedskih odnosa i suradnje nakon “nesretnih događaja početkom 90-tih godina prošlog stoljeća”, rekao je Đukanović.

Predsjednik Đukanovič je Nacionalnoj zajednici Crnogoraca u Hrvatskoj za izuzetna postignuća u proteklih 30 godina dodijelio i odlikovanje.