PREMIJER ANDREJ PLENKOVIĆ PRIMIO DELEGACIJU BOŠNJAKA HRVATSKE

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sa suradnicima primio je 21. travnja 2022. delegaciju Bošnjaka Republike Hrvatske. Uz premijera Plenkovića na sastanku su sudjelovali Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova RH, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić  te Vladimir  Drobnjak, savjetnik premijera Plenkovića za vanjsku politiku. U delegaciji Bošnjaka Hrvatske  uz Kadru Kulašina, predsjednika Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske (SABAH), koji je ujedno i predsjednik Koordinacije županijskih vijeća, Vijeća Grada Zagreba  i predstavnika za županije bošnjačke nacionalne manjine u RH,  bili su Ishak Hodžić, član Savjeta za nacionalne manjine RH, Omer Alibašić predsjednik Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata RH te Mehmed Džekić, počasni predsjednik SABAH-a. Sastanku s premijerom Plenkovićem prisustvovala je  i Ermina Lekaj Prljaskaj, saborska zastupnica pet nacionalnih manjina (među kojima je i bošnjačka) koja je pomogla u organiziranju sastanka.

U pozitivnom ozračju i duže od predviđenog vremena razgovaralo se o aktualnim potrebama i problemima s kojima se suočava bošnjačka zajednica u Hrvatskoj. U središtu pozornosti bilo je zapošljavanje Bošnjakinja i Bošnjaka sukladno Ustavnom zakonom o pravima nacionalnih manjina u RH, preizjašnjavanje iz kategorije Musliman u Bošnjak te iznalaženje rješenja za formiranje zasebne izborne jedinice za bošnjačku nacionalnu manjinu u RH i time osiguravanje izbora zastupnika iz njenih redova.

Tijekom susreta obostrano je istaknuta potreba i želja za relaksiranjem političkih odnosa u BiH s angažmanom na tom planu  koji bi mogla pružiti bošnjačka zajednica sa svojim organizacijama i pojedincima iz RH.   Očekuje se da će ovaj prvi susret i razgovor s premijerom Plenkovićem i njegovim suradnicima otvoriti vrata za uspostavu stalnog kontakta i suradnju Bošnjaka Hrvatske s Vladom RH. Naredni će prvi korak biti susret s ministrom Gordanom Grlićem Radmanom, kada će se nastaviti vrlo korisni razgovori.

Asim Čabaravdić