SUSRET PREDSJEDNIKA SAVJETA ZA NACIONALNE MANJINE S VELEPOSLANIKOM DRŽAVE IZRAEL

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer sastao se 4. listopada 2022. u prostorijama Savjeta s veleposlanikom Države Izrael Gary Korenom na njegov zahtjev.

Tijekom posjeta razgovaralo se o ulozi Savjeta za nacionalne manjine u promicanju sudjelovanja nacionalnih manjina u javnom životu Republike Hrvatske, kao i u procesu integracije pripadnika manjina u hrvatsko društvo s jedne strane, te stvaranju uvjeta za očuvanje njihovog kulturnog i  nacionalnog identiteta s druge strane.

Istaknut je daljnji napredak u ostvarivanju prava na kulturnu autonomiju nacionalnih manjina u kojem je području postignut najveći stupanj provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Razgovaralo se o povratu oduzete imovine pojedinaca i organizacija židovske zajednice, kao i o njenoj istaknutoj ulozi u hrvatskoj povijesti kroz razvoj znanosti, umjetnosti i kulture.

Veleposlanik Koren izrazio je zadovoljstvo odnosima dviju država koje su postupno gradile međusobne odnose i jačale okvir bilateralne suradnje sa značajnim iskorakom u posljednjih nekoliko godina.

Na tome se posebno zahvalio Savjetu za nacionalne manjine kao krovnom tijelu nacionalnih manjina na uspješnoj suradnji s Veleposlanstvom Države Izrael i s nadležnim tijelima matične države pripadnika židovske nacionalne manjine.