DEMOKRATSKA ZAJEDNICA MAĐARA HRVATSKE OBILJEŽILA 25 GODINA POSTOJANJA I RADA

Demokratska zajednica Mađara Hrvatske 24. listopada obilježila je 25. obljetnicu svog rada. Tom je prigodom u Belom Manastiru održana svečana sjednica, kojoj su nazočili predsjednici Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković te predsjednik Mađarskog parlamenta László Kövér.
U svom je govoru predsjednik DZMH Robert Jankovics istaknuo značajne događaje iz povijesti Zajednice te je istakao kako je dolazak predsjednika dvaju parlamenata velika čast i za mađarsku zajednicu u Republici Hrvatskoj i za njezinu krovnu organizaciju – Demokratsku zajednicu Mađara Hrvatske.
„Ovih 25 godina preživjeli smo najgore, ali i najljepše trenutke i mogu reći da smo postali svjetionik kako po zaštiti mađarskih prava, na način da ostanemo lojalni državljani Republike Hrvatske, tako i po odanosti zaštite mađarske zajednice u Hrvatskoj“, rekao je Jankovics.
U svojim govorima predsjednici Kövér i Jandroković izrazili su veliko zadovoljstvo radom DZMH te su obećali daljnju potporu. Osim dvaju predsjednika Parlamenata sjednici su nazočili i veleposlanici Mađarske u Zagrebu i Hrvatske u Budimpešti József Magyar i Mladen Andrlić, generalni konzuli Mađarske u Osijeku te Hrvatske u Pecsuhu Drago Horvat i Antonio De Blasio kao i brojni zamjenici ministara, državni tajnici te gradonačelnik Grada Belog Manastira Tomislav Rob.
Sjednici je nazočio i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer koji je u svom pozdravnom govoru izrazio izuzetno zadovoljstvo radom udruga u sklopu DZMH, ali i činjenicom primjernih odnosa Vlade Mađarske prema hrvatskoj manjini u Mađarskoj te hrvatske Vlade prema mađarskoj manjini u Republici Hrvatskoj.