SLUŽBENI POSJET KONSULTATIVNOG VEĆA ZA ZAJEDNICE UREDA PREDSJEDNIKA REPUBLIKE KOSOVO

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer 4.prosinca 2018. primio je na njihov zahtjev delegaciju Konsultativnog veća za zajednice Kosova ureda Predsjednika Republike Kosovo u sastavu: predsjednik Vijeća Živojin Ćirković, Berhil Šasivari, Cecilija Čolaković, Adelia Qorraj Emini, Blerim Krasnigi i Sead Bardha, viši pravni savjetnik.
Predsjednik Savjeta upoznao je delegaciju sa načinom izbora članova i sastavom Savjeta koji zastupa 22 nacionalne manjine priznate Ustavom Republike Hrvatske s obzirom na udjel pripadnika pojedinih manjina u ukupnom stanovništvu održavajući manjinsku, etničku i kulturnu raznolikost, te povijesne vrijednosti.
Tijekom sastanka istaknuta je uloga Savjeta za nacionalne manjine u promicanju sudjelovanja nacionalnih manjina u političkom i javnom životu Republike Hrvatske, kao i u procesu integracije u hrvatsko društvo s jedne strane te stvaranju uvjeta za očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta s druge strane.
Naglašena je i važnost kulturne autonomije udruga i ustanova nacionalnih manjina za koju Vlada Republike Hrvatske osigurana sredstva u Državnom proračunu u kojem je području postignut najveći stupanj provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.
Predsjednik Savjeta naglasio je da je donošenje Operativnih programa za nacionalne manjine za razdoblje 2017.-2020. odnosno financijska podrška za njihovu provedbu temelj za ostvarivanje i očuvanje stečenih prava nacionalnih manjina te stvaranje tolerantnijeg ozračja.
Predsjednik delegacije gospodin Živojin Ćirković zahvalio se na prijemu te pozvao predsjednika Savjeta za nacionalne manjine u uzvratni posjet Republici Kosovo.