U BJELOVARU ODRŽANE 12. VEČERI NACIONALNIH MANJINA

1469

U ime Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske kao suorganizatora 12. Večeri nacionalnih manjina u Bjelovaru, predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer 24. studenoga 2018. sudjelovao je na otvaranju ove tradicionalne manifestacije čiji je utemeljitelj Češka Obec Bjelovar.
U sklopu programa ovogodišnjih 12. Večeri nacionalnih manjina pred više od dvije tisuće gledatelja u Školsko-sportskoj dvorani nastupilo je deset nacionalnih manjina i posebnih gostiju, Češko društvo – “Chodský soubor Mrákov”, Češka Republika, Albansko društvo Baskhia Vau Dejes Qendra Kulturore i Hrvatsko društvo – KUD “Sesvete” iz Sesveta.

Bogati repertoar pjesama, plesova, običaja i gastronomskih delicija predstavilo je 12 udruga nacionalnih manjina koji su svojim radom postigli da ova manifestacija od male priredbe s dvjestotinjak gledatelja izraste u značajan festival
Predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer obratio se skupu pozdravnim govorom istaknuvši kako ova manifestacija mora poslužiti kao primjer dobre prakse i legitimacije kulture različitosti, a što je prepoznala i Vlada Republike Hrvatske koja je u prijedlogu Državnog proračuna za 2019. godinu sredstva za kulturnu autonomiju povećala za 7,73 %.
Pozdravnim govorom okupljenima su se obratili i zastupnik Hrvatskog sabora Robert Jankovics, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs i gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak, a prisustvovali su i Vladimir Bilek, predsjednik Kluba nacionalnih manjina u Hrvatskome saboru, Ermina Lekaj-Prljaskaj saborska zastupnica, prečasni Damir Vrabec, kancelar Bjelovarsko-križevačke biskupije, predstavnici diplomatskog zbora, članovi vijeća i predstavnici nacionalnih manjina te brojne bjelovarčanke i bjelovarčani.