OBILJEŽEN NAJVEĆI MAKEDONSKI NACIONALNI PRAZNIK

U subotu 27. srpnja 2019. godine u Park šumi „Golubinjak“ u Gorskom kotaru, Općina Lokve, U organizaciji Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj i Makedonskog kulturnog društva „Ilinden“ iz Rijeke, a pod Pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske održana je centralna manifestacija „Ilinden 1903-2019.“ povodom proslave makedonskog praznika Ilinden.

U ime Savjeta za nacionalne manjine na manifestaciji je bila članica Savjeta za nacionalne manjine Zorica Velinovska, koja je goste, uzvanike i sudionike manifestacije pozdravila i prenijela čestitke povodom praznika.

„Ilinden je jedan od najvažnijih makedonskih nacionalnih i vjerskih praznika, koji se obilježava 2. kolovoza. Osim centralne svečanosti koja se organizira u mjestu Mečkin Kamen kraj Kruševa, praznik se tradicionalno obilježava i u organizaciji makedonske zajednice širom svijeta.

„Uz pomoć Savjeta za nacionalne manjine i makedonska zajednica u Hrvatskoj tradicionalno obilježava Ilinden te je i ove godine upriličila manifestaciju u čast velikog makedonskog praznika Ilinden. Kao Makedonka i članica Savjeta za nacionalne manjine s ovog mjesta u ime svih nas upućujem iskrene zahvale Savjetu za nacionalne manjine, Vladi i cjelokupnom državnom vrhu Republike Hrvatske za ukazanu mogućnost da danas obilježimo Ilinden.  Zahvalni smo za prava i slobode koje imamo kako nacionalna manjina u skladu sa Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i ponosni na visokom standardu kojeg Hrvatska ima u promoviranju i zaštiti ljudskih prava. Upravo zato našim radom i zalaganjem održavajmo taj standard. Ostanimo posvećeni očuvanju pozitivne društvene klime i suživota u društvu. Doprinosimo zajedništvu, međusobnog uvažavanja i tolerancije. Kao zajednica imamo iznimnu obvezu za to. To su odlike Europe, a i odlike prijateljskih odnosa naših dviju država.

Poštujmo se međusobno, djelujmo u zajedništvu u pitanjima od interesa nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj i doprinosimo u Hrvatskom napretku“, rekla je Zorica Velinovska članica Savjeta za nacionalne manjine.

Organizacija ove manifestacija je potpomognuta novčanom donacijom u iznosu od 45.000,00 kuna iz državnog proračuna Republike Hrvatske temeljem raspoređenih sredstava za ostvarivanje programa kulturne autonomije nacionalnih manjina.