NA LIPOVLJANSKIM SUSRETIMA 2019. ODRŽAN OKRUGLI STOL O ZASTUPLJENOSTI NACIONALNIH MANJINA U MEDIJIMA

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović te uz supokroviteljstvo Savjeta za nacionalne manjine RH od 23.do 26. kolovoza održani su tradicionalni „ Lipovljanski susreti 2019.“ . “Lipovljanski susreti” predstavljaju jednu od najznačajnijih manifestacija  očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj te izraz potrebe kontinuiranog organiziranja zajedničkih manifestacija u afirmaciji kulturnog bogatstva nacionalnih manjina kao nezaobilaznog i sastavnog djela zajedničke kulturne tradicije. “Lipovljanski susreti” organiziraju se od 1974. godine kada su na tom području živjeli pripadnici 17 nacionalnih manjina, a nakon višegodišnjeg prekida zbog rata, obnovljeni su 2010. godine. Manifestaciju je ove godine otvorio osobni izaslanik Predsjednice RK župan Sisačko moslavačke županije Ivo Žinić.

Ovogodišnji program „Lipovljanskih susreta“ uključio je brojna događanja i prezentacije nacionalnih manjina iz Hrvatske na kulturnom, gospodarskom, folklornom, sportskom i gastronomskom planu. Upriličeno je i 12. Državno natjecanje radnika sjekača, jer ovo područje ima dugu tradiciju šumarstva.

U okviru bogatog programa „Lipovljanskih susreta„ održan je i tradicionalni okrugli stol na kojem se svake godine problematiziraju najznačajnija pitanja položaja nacionalnih manjina u Hrvatskom društvu a čija je ovogodišnja tema bila  ‘Zastupljenost nacionalnih manjina u javnim medijima’.

Uvodno izlaganje na temu „ Zastupljenosti nacionalnih manjina u javnim medijima“ održao je predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer te u svom govoru kojeg je potkrijepio nizom podataka, iznio generalnu ocjenu da pripadnici nacionalnih manjina u Hrvatskoj nisu i ne mogu biti zadovoljni prostorom i odnosnom koji dobivaju u javnim medijima, a posebno na HRTV-u. Pri tome Tolnauer je istakao kako su se brojne preporuke i upozorenja Savjeta  u vezi medijske situacije s manjinama trebalo daleko ozbiljnije shvatiti što bi spriječilo i neke aktualne probleme s kojima se suočavaju pripadnici manjina ,ali što opterećuje  i društvo u cjelini.

Posebno zanimljivo izlaganja na okruglom stolu imala je profesorica sociologije na Pravnom Fakultetu u Zagrebu i članica Savjetodavnog odbora za praćenje provedbe Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina Vijeća Europe dr. sc. Antonija Petričušić koja je govorila o novim smjernicama OESSa ( tzv. Smjernice iz Tallina) koje se bave medijskim pravima manjina u digitalnom dobu.

U raspravi je dalje naglašena nedostatna prisutnost informiranja o potrebama i problemima nacionalnih manjina u Hrvatskoj te je posebno ukazano na štetnost  senzacionalizma u praćenju pojedinih incidentnih događaja u kojima su sudjelovali pripadnici nacionalnih manjina. Sudionike i brojne goste okruglog stola pozdravili su i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani i predsjednik Organizacijskog odbora Lipovljanskih susreta, te Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu.