PREDSJEDNIKU SAVJETA ZAHVALNICA U POVODU OBILJEŽAVANJA SVJETSKOG DANA ROMSKOG JEZIKA

U Zagrebu je 4. i 5. studenog po deseti put obilježen Svjetski dan romskog jezika u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj KALI SARA i ureda saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, a u suradnji s vijećima i predstavnicima romske nacionalne manjine. Ovogodišnja manifestacija donijela je nikad bogatiji kulturno-umjetnički, ali i znanstveni program, kojemu su pored visokih uzvanika iz Hrvatske prisustvovali i brojni gosti iz čitavog svijeta.

Svjetski dan romskog jezika obilježava se od 2010. godine, a 2015. godine Opća skupština UNESCO-a prihvatila je inicijativu Republike Hrvatske da se 5. studenog proglasi Svjetskim danom romskog jezika. Ovogodišnja proslava započela je 4. studenog u prostorijama Matice Hrvatske gdje je održan međunarodni znanstveni skup “Planirano i ostvareno: Rezultati desetogodišnjeg rada na međunarodnom pozicioniranju romskog jezika”. Nakon izlaganja predstavljena je istoimena monografija.

U okviru manifestacije obilježavanja Svjetskog dana Roma otvoren je  i “Park 5. studenog” u blizini zagrebačkog Studentskog centra. Zagreb je tako nakon Kutine i Belišca, postao treći hrvatski grad koji ima park imenovan u čast Svjetskog dana romskog jezika.

Središnje obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika održano je u Preporodnoj dvorani Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti uz prisustvo brojnih visokih uzvanika. Između ostalih, proslavu su svojim dolaskom uveličali zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, potpredsjednik Vlade RH Predrag Štromar, ministrica demografije Vesna Bedeković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Sanader, saborski zastupnici Vesna Pusić, Arsen Bauk, Kažimir Varda, Goran Aleksić i Marija Puh, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, pomocnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Momir Karin, načelnik sektora za nacionalne manjine pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja Nandor Čapo i drugi.

Zahvalnicu u povodu 10 godina obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika primio je predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer za nesebičan doprinos radu Saveza i obilježavanju Svjetskog dana romskog jezika.

Ovogodišnje dobitnice godišnjih nagrada za životno djelo “Ferenc Sztojka” i “Šaip Jusuf” su Ramiza Memedi i Lilyana Kovatcheva.