SVEČANO OBILJEŽAVANJE 80. OBLJETNICE IZDAVANJA ZBIRKE POEZIJE KOČE RACINA U SAMOBORU

Zajednica Makedonaca u Republici Hrvatskoj i Makedonsko kulturno društvo „Ohridski biser“ iz Zagreba, pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Makedonskog Ministarstva vanjskih poslova i Samoborskog muzeja, protekli su tjedan kroz nekoliko dana organizirali prigodni program povodom obilježavanja 80. obljetnice izdavanja zbirke poezije makedonskog pjesnika Koče Racina „Beli migri“ (Bijela svitanja).

Središnja svečanost povodom ove značajne obljetnice održana je u subotu, 23. studenog 2019. godine u Samoboru.

Makedonski pjesnik Kočo Racin je 1939. godine u Samoboru, u tiskari Špuler tiskao svoju zbirku pjesama “Beli mugri” (Bijela svitanja). Zbirka sadrži 23 pjesme i riječ je o kapitalnom djelu makedonskog pjesništva, a pjesnik Kočo Racin kao utemeljitelj moderne makedonske književnosti je iznimno važan u povijesti makedonske književnosti.

Samoborski muzeju čuva original ove Racinove zbirke, a ispred Samoborskog muzeja postavljena je bista Koče Racina. Upravo zato svake godine, u povodu izdavanja zbirke, izaslanstvo Makedonaca u Samoboru odaje počast svom velikom pjesniku.

Ispred biste pjesnika položeni su vijenci, a program  je potom nastavljen u prostorijama muzeja u kojem je otvorena izložba fotografija o Koči Racinu te je održano predavanje. O književnom radu pjesnika govorili su prof. dr.sc. Vasil Tocinovski i dr.sc. Slavčo Koviloski. Tijekom svečanosti publika je uživala u recitalu poezije Koče Racina u izvedbi literarno-dramske grupe „Lenka“ te u lijepoj makedonskoj glazbi koju je izvela makedonska pjevačka grupa „Momi biserni“ iz Zagreba pod vodstvom gospodina Safudinom Alimovskog.