VEČER NACIONALNIH MANJINA U BJELOVARU

U subotu, 30. studenog održan je tradicionalni kulturni događaj „Večer nacionalnih manjina“ koji se u organizaciji Češke obeci u Bjelovaru održava još od 2007. g.-  trinaestu  godinu za redom. Na manifestaciji je sudjelovalo skoro 400 sudionika, a manifestacija je i ove godine imala   međunarodni karakter. Nacionalne manjine, njihova kultura, raznolikost i posebnost ponovno su dokazali kako su veliko bogatstvo, kako Bjelovara, tako i cijele Bjelovarsk0- bilogorske županije.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom  Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske  i  Grada Bjelovara,  uz potporu Bjelovarsko- bilogorske  županije i Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj. U sklopu večeri održana je izložba rukotvorina narodnih nošnji i degustacija tradicionalnih manjinskih specijaliteta.

U ime savjeta za nacionalne manjine prisutne  je pozdravio Vladimir Ham potpredsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH. Posebni visoki uzvanici bili su osobna savjetnica predsjednika Hrvatskog sabora Jasna Vaniček Fila, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU  Velimir Žunac, pročelnik Konzervatorskog odjela u Bjelovaru Milan Pezelj, ispred Veleposlanstva Republike Češke sudjelovao je zamjenik veleposlanika Slavomir Goga, saborski zastupnik Vladimir Bilek, Bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs, zamjenici župana i njegovi suradnici, bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak sa suradnicima, predsjednica Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj Ana-Maria Štruml –Tuček  te predstavnici nacionalnih manjina i predstavnici vijeća nacionalnih manjina Grada Bjelovara i Bjelovarsko – bilogorske županije.

Na samome početku, sve sudionike, goste i posjetitelje pozdravila je u ime organizatora, predsjednica Češke obeci Bjelovar Miruška Lončar koja se zahvalila svima  koji su na bilo koji način svih ovih godina doprinijeli održavanju i razvoju „Večeri nacionalnih manjina“  te bili potpora i pružili ogromno razumijevanje.