UKRAJINCI OBILJEŽILI 88. OBLJETNICU HOLODOMORA – GENOCIDA NAD UKRAJINSKIM NARODOM

Holodomor 1932-33. godine zauzima posebno mjesto među najtragičnijim stranicama povijesti ukrajinskog naroda, kada su umjetno izazvanom glađu prouzročenom politikom prisilne kolektivizacije i popratnih represija, umoreni milijuni Ukrajinaca.

Ukrajinska zajednica RH i udruga članice 27. i 28. 11.2021. pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH te uz potporu Veleposlanstva Ukrajine u RH, vijeća i predstavnika ukrajinske nacionalne manjine na lokalnim i regionalnim razinama obilježili su 88. obljetnicu Holodomora u Vukovaru, Osijeku, Slavonskom Brodu, Kaniži, Šumeću, Lipovljanima, Zagrebu, Rijeci i Splitu. U 15 sati upaljene su svijeće u spomen žrtvama Holodomora, te organizirane komemoracijske večeri uz izložbe slika, projekcije dokumentarnih filmova, izlaganje referata i drugih vidova objelodanjivanja ovog genocida nad ukrajinskim narodom. U mnogim grkokatoličkim crkvama u Hrvatskoj održana je liturgija panahyda za žrtve Holodomora.

Svojim brojnim akcijama i programima obilježavanja ove obljetnice te izdavačko-informativnom djelatnošću Ukrajinska zajednica RH nastoji senzibilizirati hrvatsku javnost te podsjetiti na prijedlog Deklaracije o osudi Holodomora iz 2008. godine, te na novi prijedlog Deklaracije iz 2020.godine potpisan od strane svih ukrajinskih udruga u Hrvatskoj, svih predstavnika i vijeća ukrajinske nacionalne manjine, s iščekivanjem da se uvrsti na dnevni red Hrvatskog sabora kako bi se i Hrvatska priključila brojnim državama svijeta u osudi Holodomora kao akta genocida protiv ukrajinskog naroda.