PREDSJEDNIK SAVJETA ZA NACIONALNE MANJINE SUDJELOVAO NA OTKRIVANJU SPOMENIKA ŽRTVAMA HOLOKAUSTA I USTAŠKOG REŽIMA U POVODU DANA STRADANJA I JUNAŠTVA ŽIDOVSKOG NARODA — JOM HAŠOA

U povodu Dana stradanja i junaštva židovskog naroda — Jom hašoa, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer u ime Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, sudjelovao je 27. travnja 2022. na otkrivanju spomenika žrtvama Holokausta i ustaškog režima.

Spomenik je djelo kipara Dalibora Stošića i arhitekta Krešimira Rogine, a nalazi se na Glavnom kolodvoru u Zagrebu s kojega je u kolovozu 1942. oko 800 zagrebačkih Židova deportirano u koncentracijski logor Auschwitz.

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević otkrio je spomenik zajedno s Olegom Mandićem, preživjelim zatočenikom koncentracijskog logora u Auschwitzu.

Grad Zagreb je podizanjem ovoga spomenika vrijednoga 11 milijuna kuna odao počast žrtvama Holokausta i svim ostalim žrtvama ustaškog režima.

Događaju su prisustvovali brojni građani, a od uzvanika nazočili su predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanica predsjednika Vlade i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Krešimir Katičić, bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i bivši hrvatski predsjednici Stipe Mesić i Ivo Josipović, predstavnici Židovske općine Zagreb i židovskih vjerskih zajednica Bet Israel i Menore, Zagrebačke nadbiskupije, Srpske pravoslavne crkve, Islamske zajednice u RH, predstavnici vijeća i predstavnici nacionalnih manjina Grada Zagreba, te udruga civilnoga društva.