PREDSJEDNIK SAVJETA ZA NACIONALNE MANJINE PRISUSTVOVAO SVEČANOM OTVORENJU DŽAMIJE I ISLAMSKOG KULTURNOG CENTRA U SISKU

U četvrtak 9. rujna 2022. predsjednik Aleksandar Tolnauer sudjelovao je u ime Savjeta za nacionalne manjine na svečanom otvorenju džamije i Islamskog kulturnog centra u Sisku.

Otvorenju su prisustvovali predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministrica kulture i medija Nina Obuljen te izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, gradonačelnica Petrinje i saborska zastupnica Magdalena Komes.

Među najvišim državnim i vjerskim dužnosnicima Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Turske i delegacijama brojnih drugih zemalja, svečanom otvorenju prisustvovali su muftija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz ef. Hasanović i reis-ul-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Specijalni gost svečanosti bio je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan koji je zajedno s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem otvorio džamiju i Islamski kulturni centar, te se obratio brojnim okupljenim delegacijama Turske, Kuvajta, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata i drugim uvaženim gostima iz Republike Hrvatske i inozemstva.

Posebnost džamije je njena energetska održivost pa je se naziva prvom “ekodžamijom” u ovom dijelu Europe.

Centar se prostire na oko 2600 metara kvadratnih, te je treći takav centar u Hrvatskoj, nakon zagrebačkog i riječkog. Petina Centra je molitveni prostor, dok je ostali dio predviđen za javnu namjenu.

Pripreme za izgradnju džamije u Sisku trajale su godinama, a projekt je zahvaljujući donacijama iz države i inozemstva ostvaren u posljednje tri godine.

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine sudjelovao je i na svečanoj večeri  koja je u prigodi službenog posjeta predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana i gđe. Emine Erdogan održana u Uredu predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.