PREDSJEDNIK SAVJETA ZA NACIONALNE MANJINE SUDJELOVAO NA SASTANKU RADNE SKUPINE ZA PRIPREMU I KOORDINACIJU HRVATSKOG PREDSJEDANJA MEĐUNARODNIM SAVEZOM ZA SJEĆANJE NA HOLOKAUST

Prvi sastanak Radne skupine za pripremu i koordinaciju hrvatskog predsjedanja Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA), čiji je član ispred Savjeta za nacionalne manjine predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer, održan je 29. rujna 2022. na dan obilježavanja zločina u Babyn Yaru kao jednog od najvećih zločina protiv čovječnosti počinjenih na jednoj lokaciji tijekom Drugog svjetskog rata.

Na sastanku su osim okvira hrvatskog predsjedanja raspravljene prioritetne teme rada. Istaknuto je kako je Međunarodna zajednica dala svoju podršku Republici Hrvatskoj za predsjedanje IHRA-om u razdoblju od 2023. do 2024. godine.

Istaknuta je je predanost Hrvatske borbi protiv antisemitizma te negiranja i iskrivljavanja povijesnih istina o Holokaustu, a posebno je istaknuta velika odgovornost koju će Republika Hrvatska imati tijekom jednogodišnjeg predsjedanja IHRA-om u ožujku 2023. godine.

Uz ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana sastanku su prisustvovali predsjedavajući Radne skupine državni tajnik za političke poslove Frano Matušić, posebna savjetnica predsjednika Vlade za pitanja Holokausta Sara Lustig, te predstavnici tijela državne uprave i javnih institucija i ustanova. U svom djelovanju, Radna skupina usko surađuje i s članovima nacionalnog izaslanstva Republike Hrvatske pri IHRA-i, kao i s predstavnicima židovskih zajednica u RH koji su također prisustvovali sastanku.